Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Munkedal

Återigen beslut om Valbo-Ryrs kyrka

I morgon kväll ska kyrkofullmäktige i Foss-Sörbygdens pastorat i Munkedal ännu en gång fatta beslut i den långdragna och infekterade striden om den sedan fyra år stängda Valbo-Ryrs kyrka - rivning eller reparation. I maj i år beslutade senaste kyrkofullmäktigemötet med rösterna 12 - 7 att kyrkan ska renoveras och öppnas på nytt. Men rivningsivrarna har inte gett upp och försöker nu få motsatt beslut.

Det bekymrar kyrkofullmäktiges ordförande Uno R Johansson:

– Det är inte bra när man laborerar med våra medlemmar på det sättet och inte respekterar tidigare fattade beslut, säger Johansson till Sveriges Radio Väst.

– Det är ju en majoritet i kyrkofullmäktige i vårt högsta, kyrkliga organ här i Foss-Sörbygdens pastorat som tidigare fattat beslut att renovera kyrkan. Det handlar om vikten av demokrati.

Valbo-Ryrs kyrka är stängd sedan hösten 2005 på grund av fuktskador. Göteborgs stift svarar för 90 procent av kostnaderna för renovering - om den blir av, som kyrkofullmäktige beslutade i våras. Pastoratet självt behöver inte betala mer än 600 000 kronor. Frågan är då varför inte kyrkofullmäktiges tidigare beslut följs. Ordförande Uno R Johansson säger att han själv och många med honom ställt sig den frågan.

Det handlar om pastoratets dåliga ekonomi. Kyrkokamrer Tommy Janerstål visar i budgetplanen fram till 2012 på underskott kring 2 miljoner kronor. Utan att renovering av Valbo-Ryrs kyrka ingår. Men pastoratets kostnadsberäkning kring kyrkan kritiseras av kyrkofullmäktiges ordförande:

– Den frågan är inte utredd på det sättet som jag skulle önska, säger Uno R Johansson. Man kör bara över Valbo-Ryrs-borna. Skulle kyrkan rivas blir följden mångas utträde ur Svenska kyrkan, som leder till minskade inkomster för pastoratet på mellan 300 000 och 400 000 kronor varje år. Samtidigt som det skulle vara ett mycket stort nederlag för Svenska kyrkan.
Jan Gustafsson 
jan.gustafsson@sr.se
0522-67 00 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".