Östberg får straffet tidsbegränsat

Annika Östberg, som suttit i fängelse 28 år i USA för två mord, får sitt straff tidsbegränsat. Det beslutade Örebro tingsrätt i dag.

Tingsrätten anser att Östberg behöver en så kallad utslussningstid på ett och ett halvt år. Av det skälet har det tidsbestämda fängelsestraffet bestämts till 45 år. Enligt svenska regler innebär det att hon släpps ut efter två tredjedelar av tiden. Därmed skulle hon bli fri någon gång under våren 2011.

Hon får då en prövotid på 15 år. Om hon begår något brott under den tiden har den villkorliga frigivningen förbrukats, och hon måste avtjäna återstoden av straffet.

Tingsrätten har tagit stor hänsyn till den långa tid Östberg suttit i fängelse och hennes hittills begränsade antal permissioner. Domstolen har även tagit hänsyn till hennes under den långa tiden i amerikanska fängelse begränsade kunskaper om det svenska samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".