1 av 2
Foto: Adam Ihse/Scanpix.
2 av 2
Saabs framtid

Saab protesterar mot krav

Saab godtar inte länsstyrelsens krav på 110,7 miljoner kronor. Bolaget har räknat med att hela lönegarantin ingår i det offentliga ackordet och ska skrivas ner.

Efter att Saab Automobile ansökt om rekonstruktion den 20 februari i år så fick företaget låna pengar av länstyrelsen till att betala löner med.

De pengarna, den så kallade lönegarantin, ska nu betalas tillbaka och det handlar om 110, 7 miljoner kronor pengar som räckte till att betala anställdas löner i en månad.

Men det var inte hela summan som Saab fick i lönegaranti, Saab fick ytterligare 194,3 miljoner som gick till att betala uppsägningslön till de som varslades i Trollhättefabriken i våras.

Av de pengarna behöver däremot Saab bara betala tillbaka 25 procent eller cirka 49 miljoner för den skulden ingick i det ackord som Saab fick med sig fordringsägarna på i juni.

Att de olika delarna av lönegarantin behandlas så olika beror på att Länstyrelsen betraktar de pengar Länstyrelsen betalde ut som nya skulder som uppkom efter rekonstruktionen och att de därför inte ingår i ackordet.

Saab vill däremot inte göra skillnad mellan gamla och nya skulder utan menar att alla skulder som uppkom före förhandlingarna i tingsrätten i juni ingår i ackordet.

Det kan bli samma tingsrätt som för ge sin dom om hur mycket Saab ska betala tillbaka.Jörgen Winkler

jorgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".