1 av 2
Mattias Holmberg och Lars Jonasson på Arbetsförmedlingen i Uddevalla: Foto: Bosse Adriansson/SR Väst
2 av 2
Arbetsmarknad

Många väljer interna coacher

Många privata företag har en aggressiv marknadsföring av sina jobbcoacher. Men nästan hälften av de arbetslösa som har tackat ja till en coach väljer en av Arbetsförmedlingens egna coacher, trots att de är betydligt färre.

Arbetsförmedlingen får inte rekommendera sina egna coacher, men det tycks inte heller behövas, att döma av statistiken från Arbetsmarknadsområde Trollhättan, där Uddevalla och ytterligare nio kommuner ingår.

– För vår del i Uddevalla har vi haft i stort sett fullt på de interna coacherna i en månads tid. Och då är det viktigt att betona att det finns många fler aktörer som kan erbjuda samma tjänster som våra interna coacher, säger arbetsförmedlaren Lars Jonasson.

Ja, det finns många fler aktörer. I Arbetsmarknadsområde Trollhättan har Arbetsförmedlingen kontrakt med 72 olika leverantörer och de stora i branschen har hundratals coacher att erbjuda. Det ska jämföras med att arbetsförmedlingarna i det här området bara har sammanlagt 22 coacher.

Ändå har bortåt hälften, noga räknat 45 procent, av de 773 arbetssökande som har tackat ja till erbjudandet om en jobbcoach valt Arbetsförmedlingens interna coacher.

– Dels beror det på att de interna coacherna har jobbat under längre tid, dels har de jobbat sedan april medan de externa anordnarna kom igång först i augusti. Sedan är det ju fritt för dem som är arbetssökande att välja och det kan mycket väl hända att när de är på Arbetsförmedlingen så frågar de om vi har några coacher, vilket vi ju har, säger Lars Jonasson.

Drygt var fjärde av de privata coachföretagen har inte lockat någon arbetssökande.

– Det beror nog helt enkelt på att de externa coacherna är väldigt många.

Och många arbetssökande har kanske valt utifrån vad de känner till sedan tidigare.Bosse Adriansson

bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".