Uddevalla

Många gängkompisar i rättssalen

I dag inleddes rättegången mot de sex män som misstänks vara inblandade i dödsskjutningen i Stora Höga i augusti, då två män sköts ihjäl. Flera av de åtalade tillhör grupperingar kring den kriminella organisationen Hells Angels och rättegången omges därför av särskilda säkerhetsåtgärder.

Rättssalen är full till nästan sista plats, trots extra stolar. Femton häktesvakter förde in de åtalade i handfängsel. Det är förstärkt polisbevakning både inne i rättssalen och utanför. Nere på gatan utanför tingsrätten står polispiketer.

Bland de trettiotalet åhörarna märks anhängare till de åtalade – stora biffiga män i tjugo- och trettioårsåldern med lika rakade huvuden som de åtalade och med liknande stora tatueringar på huvud, nacke och hals, som deras åtalade gängkompisar.

Dessa åhörare är också klädda med stora jackor med texten ”Red and White Crew”, som är en underorganisation till det kriminella Hells Angels.

Det är också bakgrunden till de dubbla dödsskjutningarna i Stora Höga i augusti, då tre av de åtalade trängde in i en villa för att med våld ta tillbaka ett militärt automatvapen.

Den 45-årige vapentjuven mördades och en av de åtalades kompisar sköts ihjäl av misstag.

Alla nekar till allt, förutom tre åtalade som erkänner ringa narkotikabrott.Jan Gustafsson

jan.gustafsson@sr.se
0522-67 00 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".