Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Återremiss om Valbo-Ryrs kyrka

Publicerat tisdag 17 november 2009 kl 21.32

Valbo-Ryrs kyrkas öde skjuts upp. På tisdagskvällens kyrkofullmäktigemöte i Foss-Sörbygdens pastorat i Munkedal beslutades om en återremiss för att ta in nya anbud om vad det kommer att kosta att renovera eller riva kyrkan.

Rivning eller reparation - det har varit alternativen för Valbo Ryrs kyrka som har stått stängd sedan hösten 2005 på grund av fuktskador. I våras beslutades att kyrkan ska renoveras, men i dag hölls ett nytt möte i kyrkofullmäktige om kyrkans framtid.

– Vi kom fram till en hel del förslag. Ett förslag om att öka budgeten och ta ur det egna kapitalet för att renovera kyrkan, och ett förslag om att riva kyrkan. Det sista förslaget som kom fram var en återremiss där man skulle få in nya bindande anbud på vad det kostar att renovera kyrkan i nödvändiga åtgärder eller en totalrenovering. Samt få in bindande anbud på vad en rivning kostar, säger kyrkofullmäktiges ordförande Uno R Johansson.

– För att en återremiss ska gå igenom måste en tredjedel rösta för förslaget. Vi var 21 ledamöter, och tio stycken röstade för en återremiss, säger Johansson.

Att beslutet från i våras inte fullföljdes och att det blev en ny omröstning handlar enligt Uno R Johansson om pastoratets ekonomi. Det skulle kosta mer än tänkt att riva eller renovera kyrkan i dagsläget.

– Det här var kanske en ganska bra lösning, eftersom det har varit en del gamla anbud som legat till grund. Det har förändrats en hel del, både uppåt och neråt. Så en återremiss för att ta fram anbud tycker nog de flesta är ganska bra, säger han.

Hur ser du på att man inte valde att renovera?

– Det är lite tråkigt tycker jag. Det här engagemanget runt kyrkan i Valbo-Ryrs kanske minskar. Man orkar inte hålla lågan öppen hela tiden, blir trött på det hela. Men så fort man får in åtgärderna med anbuden så blir det ett nytt möte. Men det blir i så fall med den nya fullmäktige som tillträder den 1 januari.

Philip Ramqvist
philip.ramqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".