1 av 2
Tove af Geijerstam. Foto: Vänersborgs kommun
2 av 2
Politik

Hos FP väger männen tyngst

I dag börjar Folkpartiets landsmöte, partiets högsta organ. Partiet har gjort bokslut om jämställdheten och slutsatsen är inte överraskande – männen dominerar i politiken.

Jämn fördelning i kommunfullmäktige, men männen dominerar på de tunga posterna. Så ser det ut enligt Folkpartiets granskning av sina egna företrädare.

Folkpartiet har av tradition försökt att profilera sig på jämställdhet, men partiets eget jämställdhetssbokslut visar att partiet haft svårt att bryta gamla mönster när det gäller fördelningen av politiska uppdrag.

Av partiets ledamöter i kommunala byggnadsnämnder är det 76 procent män och av ledamöterna i socialnämnderna är det 63 procent kvinnor.

Tove af Geijerstam från Vargön är ombud på Landsmötet. Hon sitter i socialnämnden.

– Eftersom jag är vice ordförande i socialnämnden kan jag ju inte förneka det. Samtidigt har vi en stark kvinna i byggnadsnämden och mitt uppdrag är det tyngsta Folkpartiet har i nämnderna i Vänersborg. Så på något sätt gör vi ändå det vi kan. Jag tycker att det är jättebra att Folkpartiet gör den här interngranskningen för det blir verkligen tydligt hur vi beter oss. Vi beter oss inte alltid som vi tycker att vi borde bete oss, säger hon.

Hon tycker att hon själv har blivit väl bemött.

– Ibland är jag litet rädd att mitt sätt att vara och min ålder och mitt kön har gett mig nästan litet orättvisa fördelar. Så när jag reflekterar över det tänker jag ibland; har jag inordnat mig för mycket, har jag blivit för bekväm för systemet?

Men hon har sett andra kvinnliga politiker på nära håll som inte mötts av samma respekt.

 Jag tror att man har mindre utrymme att sticka ut som kvinna. Ens personlighet får vara mindre taggig om man är tjej än om man är kille. Toleransen för att en människa tar strid är litet beroende på könet, säger Tove af Geijerstam.
Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".