Uddevalla

Åtalad pekar ut mördare

Nu börjar de åtalade för dödsskjutningarna av två män i Stora Höga i Stenungsund i augusti att berätta. När den första av de sex åtalade i rättegången vid Uddevalla tingsrätt förhördes under eftermiddagen pekade han ut andras roll i mordet på en 45-årig man.

Först ut att komma till tals av de sex åtalade männen var 23-åringen från Göteborg, som är en av två åtalade för medhjälp till mord. Han är dessutom åtalad för grovt vapenbrott.

23-åringen var den som i somras fick i uppdrag av en av de andra åtalade att förvara ett automatvapen, en rysk AK-47:a, en Kalasjnikov – världens mest spridda handeldvapen.

Automatkarbinen stals av 45-åringen från Stora Höga. För det fick han plikta med sitt liv den 10 augusti, när tre unga män med anknytning till den kriminella organisationen Hells Angels sökte upp honom för att ta tillbaka vapnet.

23-åringens roll var att leda de andra till 45-åringen och hålla uppsikt över hans bostad tills attackgänget slog till.

I rätten i dag berättade 23-åringen om vad som föregick dödsskjutningarna, där också en av de egna, en 29-årig göteborgare, av misstag sköts ihjäl.

I eftermiddagens långa förhör pekade 23-åringen – till synes utan att själv riktigt inse det – ut vem av de överlevande två attackerande männen som var den som höll i pistolen, med vilken båda offren sköts till döds.

Förövarna hade två avsågade hagelgevär och bara en pistol som vapen. Den som höll i pistolen vid den brådstörtade flykten omedelbart efter skottlossningen var enligt 23-åringen den 20-årige man från Göteborg, som tillsammans med en annan 23-årig göteborgare nu står åtalad för mord och vållande till annans död.

Läs också:Jan Gustafsson

jan.gustafsson@sr.se
0522-67 00 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".