Trollhättan

Saab påverkar byggplaner

I Trollhättan har det inte byggts många lägenheter de senaste åren och flera planer i stor stil har skjutits upp.

Nu kan en förändring vara på gång men bland annat osäkerheten kring Saabs framtid får byggbolagen att avvakta. Det kan få konsekvenser för byggplanerna på Innovatumområdet.

Detaljplanen finns och om ett par veckor kan Trollhätteborna få se hur det ska se ut med 160 nya lägenheter i ett antal punkthus 4-8 våningar och radhus/terrasshus i 2-4 våningar i den södra delen av Innovatumområdet som byggs av byggföretaget Peab.

Men när spaden ska sättas i jorden är ännu inte bestämt för det är väntan som gäller i Trollhättan.

Det är alldeles för många osäkra faktorer som får byggföretagen att tveka.

Men den kan vara på väg att vända tror Lennart Svensson, vd för det kommunala bostadsbolaget Eidar:

– Det har varit alldeles för dyrt att bygga lägenheter de senaste åren och under det senaste åren har marknaden vikt, men priserna har börjat gå ner så jag tror det vänder snart, säger han.

Lennart Svensson berättar att Eidar har planer på att bygga 2-300 lägenheter i centrala Trollhättan de närmsta åren.

Sedan är det osäkerheten om vad som ska hända med Saab. Det påverkar men är inte avgörande för Trollhättans framtid tror Lennart Svensson:

– Jag tror det kommer att lösa sig, men om Saab skulle läggas ner så lägger det inte en död mans hand över Trollhättan. Det är så mycket annat i Trollhättan som är positivt så staden kommer att utveckla sig på ett eller annat sätt.

Det som fram för allt ska förändra läget tror många är den nya motorvägen och dubbelspåret mot Göteborg som ska stå klar om ett par år.Jörgen Winkler
jorgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51