Få brygger kaffet rätt

Bara tre av åtta kaffebryggare lever upp till standardkraven för bryggning och varmhållning, visar en ny undersökning som publiceras i flera medier. Testerna har gjorts av ett brittiskt laboratorium på uppdrag av Testfakta.

Bryggaren av märket: Bosch Private Collection, visade sig vara sämst av alla. Kaffebryggningen tog 6,16 minuter och temperaturen var endast 81,6 grader.

Standarden säger att bryggtiden ska ligga på mellan fyra och sex minuter och kaffet ska ha en temperatur på 92-96 grader. Varmhållningen ska ge en dryck som håller 80-85 grader.

Kaffeexperten Philippe Barreca är starkt kritisk till Boschbryggaren.

-Den låter verkligen kass. Du kan använda dig av världens bästa kaffe, men det kommer ändå inte att smaka bra. När det tar sådan här lång tid att brygga utvecklas garvsyra. Kaffet blir bittert och beskt, säger han till Testfakta.

Bosch är också överraskat.

-Jag har varit i kontakt med våra tyska kollegor. De kommer att undersöka saken närmare på vår fabrik, säger Mari Tomälä, produktchef för Nordeuropa.

Bryggare från Philips, Kenwood, Hugin och Melitta klarade inte heller kraven. De tre som klarade sig bäst var bryggare från Electrolux, OBH och Mocca Master.