Arbetsmarknad

Skamkänsla vanlig vid mobbing

Facket sviker ofta när någon blivit mobbad på jobbet. Det anser STOPP, föreningen mot kränkande särbehandling i arbetslivet. Linda Mathiasson har blivit mobbad både i skolan och på sin arbetsplats. Nu är hon sekreterare i föreningen STOPP mot kränkande särbehandling i arbetslivet.

STOPP bildar opinion, trycker på hos politiker och myndigheter, men ger också stöd till människor som blivit mobbade.

– Först är det mycket att man lyssnar på vad personen har att säga, många gånger räcker det att man är ett lyssnande öra. Sedan kanske man får slussa vidare eller ge förslag på hur man kan vända sig till facket eller någon annan man kan prata med, säger Linda Mathiasson.

När det gäller de fackliga organisationerna finns det bland dem som blivit mobbade mycket blandade erfarenheter.

– Min egen erfarenhet är att facket har hjälpt mig, men vissa fackförbund gör absolut ingenting utan de går bara på arbetsgivarens sida. Det beror i första hand på rädsla eller okunskap.

Linda Mathiasson blev mobbad i skolan under hela mellan- och högstadiet och det fortsatte när hon kom ut i arbetslivet som anställd i en ideell förening. Det pågick i många år tills hon tog tjänstledigt ett år. Nu är hon tillbaka på samma arbetsplats. En del av mobbarna har slutat och nu kan hon äntligen gå till jobbet utan att behöva ha ont i magen.

Hennes råd till mobbade är: ”Sök stöd och tro inte att det är ditt fel”.

 Men det är precis så hon har tänkt tidigare.
– Jag har tänkt rätt mycket: Vad har jag gjort för fel?

Många mobbade skuldbelägger sig alltså själva.

– Det är jättelätt att göra det, speciellt om man har blivit mobbad en längre tid. Då kommer skuld- och skamkänslan. Det är väl därför det inte pratas så mycket om det heller, säger Linda Mathiasson.Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55