Kultur

Torgnys kamp mot Hitler blir film

Regissören Jan Troell, som bland annat regisserat Maria Larssons eviga ögonblick som kom förra året, kommer att spela in sin nästa film i Trollhättan tillsammans med Film i Väst.

Domen över död man är titeln och filmen handlar om journalisten och författaren Torgny Segerstedt som genom sitt skrivande förde en kamp mot Adolf Hitler under andra världskriget.

Detta är första gången som Film i Väst är med som samproducent i en Jan Troell-film. Inspelningen av filmen beräknas till sommar och höst 2010.

– Jan Troell är en av de svenska regissörer som fått störst internationell uppmärksamhet och jag är glad över att han spelar in sin nya film hos oss. Projektet tar dessutom en tydlig utgångspunkt i vår region, säger Jessica Ask, ansvarig för svensk långfilm vid Film i Väst i ett pressmeddelande.

Filmen handlar om hur journalisten och författaren Torgny Segerstedt med pennan som vapen, för sin kamp mot Adolf Hitler.

Handlingen utspelar sig mellan åren 1933 och 1945. Den svenske kungen och regeringen gör allt för att stoppa honom, då man fruktar att hans utmanande skriverier ska föra landet in i kriget. Men dramat omfattar även ett intrikat och passionerat spel mellan Torgny Segerstedt och tre kvinnor.