Politik

Isgren tvåa på riksdagslista

Hon har aldrig kandiderat i ett val, hon blev medlem i partiet för ett och ett halvt år sedan. Nu är Sarah Isgren från Åsensbruk tvåa på Miljöpartiets riksdagslista.

Sarah Isgren har bara ett politiskt uppdrag: Hon är sedan i april ordförande för Miljöpartiet i Mellerud som efter valet 1998 hade sex mandat i kommunfullmäktige. Nu har partiet bara ett mandat så för Sarah Isgren är ordförandeskapet en tuff utmaning.

Men samtidigt har hon siktet inställt på rikspolitiken. I Miljöpartiets interna provval kom hon på sjätte plats. Men när riksdagslistans topp 5 spikades i helgen kom Sarah Isgren på andra plats.

– Jag är väldigt överraskad och omtumlad, jag var inte alls beredd på det. Så det känns jätteroligt att ha fått det förtroendet.

Sarah Isgren tror att en anledning till att hon kom så långt upp på riksdagslistan är att hon ”kommer med mycket förändringstankar om empati i samhället”.

– Det är väldigt viktigt att man får in empati och sympati som obligatoriskt i skolundervisningen. Men jag tror också att det beror på mitt djurrättsengagemang.

– Är det de frågorna du kommer att driva?

– Dom är en stor del av vad som sökt mig in i politiken, men jag vill också ha en livskraftig glesbygd eftersom jag bor mitt ute i Dalsland.

Miljöpartiet har ett mandat i valkretsen Västra Götaland Norra (Norra Älvsborg). Sarah Isgrens chans är att kryssas in i riksdagen via personröster eller att partiet får ett mandat till.

– I och med att jag är såpass okänd ute har jag ett stort arbete framför mig att visa upp vem jag är och vad jag tycker och tänker. Men det bästa vore ju absolut om vi fick två mandat för då har jag ändå en hyfsad chans. Det tror jag, säger Sarah Isgren.

Miljöpartiets årsmöte i Norra Älvsborg fastställde inte hela valsedeln i riksdagsvalet, bara de fem första kandidaterna. De kommer att få stöd och uppbackning av partiet och skall samarbeta i valkampanjen.Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55