Saabs framtid

Kommentarer om beskedet

– Vi är alla mycket besvikna, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning.
Det är den enda kommentar hon vill ge till Koenigseggs stoppade köp i ett första skede.

Statssekreterare Jöran Hägglund på näringsdepartementet säger till nättidningen E24 att han inte har någon kommentar till uppgifterna om Koenigsegg och Saab. På frågan om när de kommer att vilja kommentera svarar Hägglund:

– Det får vi se.

Koenigsegg kommenterar:

– Som det ser ut just nu kan vi inte slutföra affären. Tidsramarna är oöverskådliga, det är många processer som parallellt måste falla på plats.

Christian von Koenigsegg säger till TT att det har dragit ut på tiden och alla har inte sprungit lika fort. Vi har en affärsplan men när Saab blöder och inte kan utvecklas i dessa väntans tider blir de ekonomiska implikationerna och utfallet av affärsplanen väldigt oöverskådligt, säger han.

– Vi hade satt upp en absolut sista deadline till 30 november och vi såg i dag att det fanns ingen chans att få ihop affären till dess. Och därefter vågar vi inte tro på planen, tiden har gått för länge.

– Det var en total nyhet för mig. Jag måste ta reda på vad som ligger bakom, säger Håkan Danielson, ordförande i Akademikernas fackklubb på Saab, till TT.

– Det kom väldigt oväntat. Jag tycker att man kommit väldigt långt i diskussionerna med Koenigsegg, och trodde nog att affären var helt klar, tillägger Danielson.

Det här kom väldigt överraskande och det är mycket olyckligt, säger oppositionsrådet i Trollhättans kommun, Peter Hemlin (M), till TT.

– Vi trodde ju alla att det här skulle ros i land och att vi skulle hitta en långsiktig lösning.

På frågan om det finns en risk nu att Saab går i graven, svarar Hemlin.

– Jag kan inte överblicka det här ännu. Vi måste informera oss och sedan se vad vi kan vidta för åtgärder.

– Men vi var ju alla inriktade på att det skulle bli en lösning. Det här kan innebära att det kan bli stora förändringar.

TT: Finns det över huvud taget fler spekulanter?

– Det vet jag inte. Det får du fråga GM om.