Moderata rockader på valsedeln

Det blev flera rockader när Moderaterna i Norra Älvsborg fastställde sin riksdagslista.

Men för Lilla Edets moderata hopp Camilla Waltersson Grönvall blev det inget avancemang på valsedeln.

Moderaterna i Norra Älvsborg har två riksdagsledamöter. Att Mikael Cederbratt från Vänersborg toppar listan igen är knappast någon överraskning.

Men Björn Levik från Alingsås får nu föra en hård kamp för att bli omvald. Han hamnade först på fjärde plats när ombuden på stämman i går fastställde valsedeln. Leivik har haft en ganska slingrig politisk karriär, kom in i riksdagen 1998, blev utkryssad av Elizabeth Nyström från Trollhättan 2002, kom tillbaka 2006 men är nu alltså bara fyra på listan. Det var han också i det interna provvalet, en slags medlemmarnas förtroendebarometer.

Tvåa på nästa års valsedel blir nu i stället Lerums kommunalråd Henrik Ripa.  Han var femma i förra valet.

För Camilla Waltersson Grönvall, kommunpolitiker och lärare från Lilla Edet, är tredjeplatsen möjligen en besvikelse. Hon var högt placerad redan i valet 2002, var trea förra gången och har i fyra år varit första ersättare i riksdagen utan att tjänstgöra. I provvalet i år blev hon tvåa, men när listan spikades var hon kvar på sin tredjeplats. Vägen från Lilla Edet till riksdagen har inte blivit kortare.

På femte plats finns det mest oprövade kortet, försäkringskonsulten Carina Johansson. Hon satt ett par i kommunfullmäktige i Vänersborg innan hon flyttade tillbaka till Melleruds kommun.

Bosse Adriansson

bo.adriansson@sr.se

0522 - 67 00 55