Norsk minister besökte laxodling

Idag besökte den norska miljöministern Börge Brende den parasitsmittade laxodlingen i Södra Bullaresjön tillsammans med landshövdingen Göte Bernhardsson. Börge Brende sa att det är upp till Sverige att bevisa att parasiten inte är farlig för den vilda laxstammen i Enningdalsälven.
Gyrodactylus Salaris heter laxparasiten som har vållat starka protester från Norge mot laxodlingen vid Södra Bullaren. Norrmännen befarar att lax från fiskodlingen ska smitta den vilda laxstammen. Den riskerar då att dö ut. Norrmännen har krävt att laxodlingen ska stängas och att all fisk ska slaktas. Men från svensk sida arbetar nu Länsstyrelsen ihop med laxodlaren för att sanera odlingen och fånga in smittad fisk som rymt. Vid dagens möte ville den norska miljöminister att laxodlingen ska flyttas upp på land. Under januari månad ska Börge Brende träffa den svenska jordbruksministern Margareta Winberg för att diskutera laxodlingen och hur man ska hantera smittan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".