Använd rejäla spännband för att binda fast granen, säger Vägverket. Foto: Maja Suslin/Scanpix

Julgran kan bli raket

Kör du hem julgranen på biltaket? Tänk på att surra fast den ordentligt. Annars kan granen bli en farlig projektil om olyckan skulle vara framme.

Den tyska bilistorganisationen Adac har gjort ett udda och mycket säsongsbetonat krockprov när den låtit testa vad som händer om en bil med en julgran på taket krockar.

Filmen från krocktestet visar hur en gran, som bara satts fast på takräcket med krokförsedda gummistroppar, flyger fram som en projektil när bilen krockas mot en vägg i 50 kilometer i timman. Stropparna tänjs och går av.

Med rejäla spännband runt granen sitter den däremot kvar.

Claes Tingvall, säkerhetsdirektör på Vägverket, konstaterar att en dåligt surrad last på biltaket är mycket farlig.

– Man ska aldrig underskatta det man sätter fast på taket. Luftmotståndet är ofta större än man tror. Små larvliga snören fungerar inte, säger han.

Enligt Tingvall är det inte ovanligt att folk tappar taklast, som i sin tur orsakar olyckor.

Någon olycka med flygande granar känner han dock inte till.

– För att minimera riskerna är ett gott råd att rikta granspetsen fram, då vill det mycket till för att granen ska göra någon skada vid en krock. Och så ska självklart granen sättas fast ordentligt, säger han.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista