Saabs framtid

Spyker är för litet för Saab

När Koenigsegg hoppade av dök en annan sportbilstillverkare, holländska Spyker, upp som spekulant på Saab. Senast i går bekräftade Spyker sitt intresse. Men Spyker är för litet för en så stor affär, tror en holländsk Saab-handlare som SR Västs talat med.

Spyker är en holländsk variant av Koenigsegg, förlusttyngd tillverkare av exklusiva sportbilar i små serier.

Maarten Joel, Saab-handlare i Groningen i Spykers hemland sedan 1974, ser också likheterna, mellan Koenigsegg och Spykers, både när det gäller produkterna och de människor som är engagerade i respektive företag.

Att Spyker vill köpa Saab ser Maarten Joel som en "modig plan", men knappast som realistisk. Spyker är för litet, tror han.

En oerhörd utmaning, säger Marten Joel om Spykers intresse för Saab. Han säger inte att det är dömt att misslyckas, men han är alltså mycket tveksam.

I år säljs det om kring 500 Saabar i Holland, mot mellan 2 000 och 2 500 ett normalt år. Maarten Joel hoppas att Saab överlever, inte bara för att det är det enda märke han säljer, utan för att Saab har ett bra varumärke och trogna kunder. Det finns de som köpt Saab av honom i 20-25 år.

- De är mycket hängivna Saab, säger Martn Joel, vars företag servar olika bilmärken men alltså bara säljer Saab.

Bosse Adriansson

bo.adriansson@sr.se

0522 - 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista