Att undersöka om dataspel kan förbättra inlärningen hos cancersjuka barn har aldrig gjorts tidigare. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Vård och omsorg

Dataspel ska testas i cancervård

Kan cancerdrabbade barn få förbättrad inlärningsförmåga genom att spela dataspel? Det ska forskare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg ta reda på med hjälp av ett anslag på 1,5 miljoner kronor från Barncancerfonden.

Varje år drabbas cirka 100 barn och tonåringar i Sverige av hjärntumörer. Sjukdomen och behandlingarna leder ofta till komplikationer som minnes-, inlärnings- och koncentrationssvårigheter.

Därför satsar Barncancerfonden nu 1,5 miljoner kronor på ett projekt där dataspelet Nintendo Wii ska hjälpa barn som har haft hjärntumörer att förbättra inlärningen.

Totalt ska cirka trettio skolbarn från Göteborg vara med i projektet som löper på tre år. Deras aktivitetsnivå mäts när de spelar Nintendo Wii i hemmet. Det allra viktigaste är att barnen hålls aktiverade och har roligt.

Vid varje speltillfälle deltar en personlig coach via en webbkamera för att stimulera och peppa barnen. Efter periodens slut görs en utvärdering hur dataspelandet har påverkat barnens minne och inlärning, jämfört med en grupp som fått traditionell rehabilitering.

Totalt ska cirka trettio skolbarn från Göteborg vara med i projektet som löper på tre år. Deras aktivitetsnivå mäts när de spelar Nintendo Wii i hemmet.

Det allra viktigaste är att barnen hålls aktiverade och har roligt. Vid varje speltillfälle deltar en personlig coach via en webbkamera för att stimulera och peppa barnen.

Efter periodens slut görs en utvärdering hur dataspelandet har påverkat barnens minne och inlärning, jämfört med en grupp som fått traditionell rehabilitering. Det skriver Barncancerfonden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista