Saabs framtid

Tiden börjar rinna ut för GM

Om allt ska gå i lås med avtal eller avsiktsförklaring kring en ny köpare av Saab, bör General Motors bestämma sig för en ny budgivare i dag. Men även om det kommer ett besked i dag tror inte statssekreterare Jöran Hägglund att beskedet kommer att redovisas offentligt.

Det har nu gått en tredjedel av den tid som Saab fått som frist av General Motors, GM, under tiden man har utvärderat de intressenter som finns. Och nu brinner det i knutarna för GM för tiden är knapp för att välja en budgivare och sedan få alla bitar på plats för ett övertagande.

Enligt näringsdepartementet är det därför angeläget att välja en budgivare på Saab i dag. Och om man ska tro Dagens Industri som skriver om detta idag, så finns det bara en potentiell köpare till Saab kvar, nämligen holländska Spyker.

Det har pratats om flera olika budgivare – Renco group, Baic, Geely och Spyker Cars. Dessutom ska ett par andra intressenter ha hört av sig till GM den senaste veckan, men de uppges inte vara några alternativ och är uträknade.

Renco group, Baic, Geely uppges också vara på väg ut ur leken. Kinesiska Baic är ute eftersom företaget inte är intresserat av att ta över hela Saab. Renco group är inte heller ett troligt alternativ och kinesiska Geely har nog med förhandlingarna med Volvo.

Därför står Spyker Cars, som tillverkar 50 lyxbilar per år, ensamt kvar som Saab-spekulant. Spyker skriver också på sin hemsida är företaget är fortsatt intresserat av att köpa Saab.

Enligt Jöran Hägglund (C), statssekreterare på näringsdepartementet och regeringens samordningsman för Saab, är det angeläget att GM väljer en budgivare i dag.

– Ja det är det. Och i går hade vi en rejäl diskussion och genomgång ihop med GM om hur tidtabellen ser ut och hur man ska jobba vidare. Det var en bra diskussion och vi har full förståelse för att GM nu också menar allvar med att göra ett försök att klara av en försäljning till sista december, säger Jöran Hägglund.

Från Saabs sida har man inget mer att säga än att alla bitar inför ett kommande avtal måste vara på plats, innan de vill gå ut med information, säger informatören Gunilla Gustavs.

Metallfackets Paul Åkerlund säger till SR Radio Väst att han inte hört något om ett besked från GM och han tror inte att något besked om detta kommer i dag. Men enligt Jöran Hägglund är det mycket möjligt att GM väljer en budgivare i dag.

– Jag är inte säker på att det kommer att redovisas något offentligt eller i dag. Men vi känner oss trygga med GM:s sätt att hantera detta säger Jöran Hägglund.Thomas Graf

thomas.graf@sr.se
0522-67 00 52