Det är inte Li Shu Fu, Geelys VD, som köper Volvo. Det är kommunistpartiet i Kina, menar västsvenska kristdemokrater. Foto: Rob Widdis/Scanpix

”Kommunistpartiet köper Volvo.”

Det är dags för de anställda vid Volvo Personvagnar att säga nej till Geely. Den uppmaningen kommer från fyra kristdemokrater, bland dem Ingemar Vänerlöv från Vänersborg, i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

De skriver att det är förvånande, frustererande och beklämmnade hur vissa politiker, fackliga företrädare, media och andra omfamnar kinesiska Geely som tänkbar köpare till Volvo PV.

Enligt artikelförfattarna är det inte Geely som i verkligheten köper Volvo utan snarare kommunistpartiet och den kinesiska staten. Och med tanke på att den kinesiska regimen inte respekterar de mänskliga rättigheter borde Volvo inte säljas till Geely.

Men när det gäller en eventuell kinesisk köpare till Saab då resonerar vänersborgaren och kristdemokraten Ingemar Vänerlöv något annorlunda.

– Om det skulle vara vinna eller försvinna för Saab, om Beijing Auto inte skulle köpa, då har jag svårt att säga blankt nej, säger Ingemar Vänerlöv till Sveriges Radio Väst.

Ska man se mellan fingrarna med mänskliga rättigheter i Kina då?

– Ja, man måste vara lite pragmatisk i sådana här fall, säger Ingemar Vänerlöv.

Kritik mot kinesiska Geely har också kommit från ingenjörsfacket på Volvo, och deras kritik har fått Volvos ledning att reagera.  Ledningen tycker att ingenjörsfackets kritik, som enligt uppgifter till Göteborgs-Posten handlar om kopiering och teknikstöld, och kinesisk arbetsmoral, tangerar främlingsfientlighet.

Det har fått vd:n Stephen Odell att skriva brev till sina anställda om attityden till det företag som kan bli Volvo PV:s nya ägare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista