Wang Dazong, vd i Beijing Automotive, BAIC, eller hans företrädare sägs vara i Sverie nu när de förhandlar om att köpa Saabdelar av GM. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
Saabs framtid

Saabdelar säljs till Kina

Kinesiska Beijing Auto har tecknat ett preliminärt avtal med General Motors om att köpa delar av Saab Automobile, uppger en källa för Wall Street Journal. På Saab ger man inga kommentarer om avtalet.

Avtalet, som enligt tidningen tecknades i Sverige under helgen, handlar om att Beijing Auto köper verktyg och teknologi, inklusive motorer och växellådor, från Saabs 9-3 och den gamla versionen av 9-5. Saabtekniken ska enligt tidningen integreras i Beijing Autos egna bilar.

Men från Saab kommer inga kommentarer om avtalet.

– Det finns inga officiella uppgifter ännu. Jag förstår att det är intressant men vi lämnar inga kommentarer under tiden förhandlngar pågår, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning till Sveriges Radio Väst.

Regeringen avböjer också att kommentera uppgifterna om att BAIC och GM träffat ett preliminärt avtal om att köpa delar av Saab.

– Nej, vi kommenterar aldrig rykten och spekulationer, säger Frank Nilsson, pressekreterare hos näringsminister Maud Olofsson till TT.

Beijing Auto, BAIC, Kinas femte största biltillverkare, har tidigare gjort klart att det inte är intresserat av att köpa Saab-fabriken i Trollhättan.

Förra helgen kom uppgifter om att Saab styckats i flera bolag, något som Riksgälden krävt, och i höst har ett par nya bolag registrerats. Det möjliggör försäljning av varje del för sig.

Överenskommelsen mellan BAIC och GM kommer inom kort att offentliggöras, enligt tidningen Wall Streets Journals källa. Förhandlingar om avtalets detaljer fortsätter under söndagen mellan GM och BAIC.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista