Lilla Edet

William och Emilia nekas skolskjuts

13-årige William utanför Hjärtum får inte skolskjuts, för han går nu på Paradisskolan i Trollhättan, efter att ha blivit mobbad på Fuxernaskolan i Lilla Edet. Trots att bussen passerar precis utanför familjens hus får han inte åka med.

Williams lillasyster Emilia får inte heller skolskjuts till Hjärtumsskolan. Hon ska gå 1,7 kilometer på en väg utan vägrenar.

Deras mamma Marie-Louise Norlander känner sig motarbetad av Lilla Edets kommun.

– Jag skulle vilja att de kom hit och tittade själva, så kan de tala om för mig vem som skulle släppa ut sin unge här, för jag anser att det här är en trafikfarlig väg för en liten sexåring, säger hon till Sveriges Radio Väst.

Marie-Louise Norlander, som bor precis vid Kärrsbackens bussvändplan, kör alltså sin dotter Emilia till och från Hjärtumsskolan. Något annat vågar hon inte.

- När jag kommer fram till skolan ser jag att lärarna möter de barn som åkt skolskjuts.

– Barnen ska alltså vara säkra den lilla biten, men mitt barn ska gå närmare två kilometer för att komma till skolan, säger Marie-Louise Norlander.

Problemet är att familjen bor 300 meter närmare skolan än de två kilometer som krävs för att barn i förskoleklass ska få skolskjuts. Och att vägen inte är klassad som trafikfarlig. Det är absurt, tycker Marie-Louise Norlander, som också kämpar för 13-årige William. Han blev svårt mobbad i sjuan på Fuxernaskolan och har nu bytt till Paradisskolan i Trollhättan, där han trivs. Bussen till Paradisskolan tar en halvtimme och går från hållplatsen precis utanför hemmet. Men William får inte skolskjuts till en annan kommun, enligt reglementet.

- Jag förstår inte varför man inte får hjälp av Lilla Edets kommun, när man kommer ifrån en skola och det blir bra, säger William.

Hade han valt Tingbergsskolan i Lödöse, inom kommunen, hade han fått busskort.

Men det hade blivit alldeles för långa skoldagar för honom, att åka ända till Lödöse, med byte i Lilla Edet, menar hans mamma.

I skolskjutsreglementet i Lilla Edet står i paragraf 9: "skolskjuts kan beviljas av annan särskild omständighet". Marie-Louise Norlander tycker att trafikfara, mobbning och alltför långa skoldagar är ”särskilda omständigheter”.

Och hon har förgäves försökt få veta av Lilla Edets kommun, vad man där menar med de orden, säger hon.Birgitta Andersson
birgitta.andersson@sr.se
0522-67 00 57