1 av 2
Marie-Louise Norlander vill att skolbussen ska göra ett undantag för sonen William och även hennes dotter. Foto: Birgitta Andersson/SR Väst
2 av 2
Lilla Edet

”Man väljer själv var man vill bo”

– Allt har skett i sin fulla ordning, säger utbildningschefen Mona Tolf i Lilla Edets kommun som svar på kritiken från en förälder som tycker att det är konstigt att skolbussen inte hämtar hennes barn, trots att den går förbi precis utanför deras hus.

En sexåring med nästan två kilometer till skolan får gå till skolan på en väg utan vägrenar. Föräldrarna tycker att kommunen skulle kunna göra undantag från skolskjutsreglerna i ömmande fall.

– Det vi hittills har beviljat vad det gäller särskilda omständigheter är barn och elever med funktionshinder. Det finns alltså en utredning bakom de här besluten, säger utbildningschefen Mona Tolf.

Varför är gränsen satt till två kilometer till skolan för att förskoleelever ska få skolskjuts?

– Det är den sträcka man brukar ha, om inte vägen är klassad som trafikfarlig. Och det är inte den här vägen.

Det finns en busshållplats precis utanför huset där skolskjutsarna går förbi. Vad skulle det kosta att låta bussarna stanna?

– Det är ju enligt reglementet som vi gör det här, säger Mona Tolf. Annars får man ju gå in och ändra på skolskjutsreglementet.

Har du någon förståelse för mamman som tycker att det är konstigt att skolskjutsen inte kan stanna, trots att den går förbi utanför huset?

– Har man ett regelverk så får man följa det. Sedan gör man ju som förälder ett val om var man bosätter sig. Har man valt att bo utanför ett tätort så går det inte lika mycket trafik.Birgitta Andersson

birgitta.andersson@sr.se
0522-67 00 57

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista