Vård och omsorg

Dödlig infektion vanligare

Infektioner som orsakas av den farliga bakterien gula stafylokocker är vanligare än man hittills har trott. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin i Göteborg.

20 procent av de som insjuknar i djup infektion avlider inom en månad. Infektionen är också svår att upptäcka och det går inte att vaccinera emot den.

Hittills har det inte funnits några tillförlitliga beräkningar på hur vanlig denna ofta dödliga infektion är, men tidigare har man talat om att det uppskattningsvis är drygt 2 000 personer som infekteras varje år i Sverige. 

En befolkningsbaserad genomgång av fall i Skaraborgs län visar nu att siffran var alldeles för lågt satt. Snarare rör det sig om minst 3 000 fall per år.

Fakta gula stafylokocker
Gula stafylokocker finns ofta på vår hud och i vår näsa och är då ofarliga. Bakterien kan dock infektera kroppen genom sår och orsaka blodförgiftning.

Mest känsliga för gula stafylokocker är äldre och personer som redan är allvarligt sjuka. Den som inte snabbt får antibiotika har stor risk att avlida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista