Saabs framtid

Spyker håller låg profil

Försäljningen av uttjänt Saab-utrustning till kineniska Beijing Automotive, BAIC, tas emot positivt i Nederländerna, där den lilla sportbilstillverkaren Spyker är spekulant på Saab Automobile.

”Det är bra nyheter för Spyker”, säger bolagets vd Victor Muller till tidningen da Telegraaf.

Muller säger till en annan nederländsk tidning, Financieele Dagblad, att förhandlingar har pågått med Saabs ägare GM i schweiziska Zürich under helgen, men säger inget om förhandlingsläget.

Spyker fortsätter att hålla sin extremt låga medieprofil. När bolaget den 2 december offentliggjorde sitt intresse av att köpa Saab skedde det i pressmeddelande som var fyra rader och två meningar långt. Och den andra meningen ägnades åt att tala om att det inte fanns mer att säga.

Spykers intresse för Saab har fått aktiekursen att gå upp, men facket på Spyker jublar inte. Informationen har varit mycket begränsad, planerna på att köpa Saab har hållits inom en mycket liten krets inom företagsledningen.

Och när Spyker nu flyttar tillverkningen av en av sina modeller till engelska Coventry och en tredjedel av jobben försvinner hemma i Zewolde, då gör facket tummen ner för Saab-intresset.

Spyker uppges vara GM:s favoritspekulant nu när en annan förlusttyngd sportbilstillverkare, Koenigsegg, har hoppat av.

Spyker väcktes till liv av Victor Muller för tio år sedan efter att legat nere i många år. De största ägarna är ryska Convers och den staliga fonden Mubadala Development i Abu Dhabi.Bosse Adriansson

bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista