Saabs framtid

Fokus på huvudkandidat

General Motors process för att sälja Saab Automobile har tagit ytterligare ett steg. Europeiska investeringsbanken (EIB) och regeringen har nu fått underlag för att gå på djupet med en av intressenterna.

– Jag vet att EIB har fått ett namn att börja jobba med och vi har också börjat att titta på den kandidat som är huvudspåret, säger Jöran Hägglund, statssekreterare på näringsdepartementet.

Enligt uppgifter till TT är holländska sportbilstillverkaren Spyker Cars den hetaste kandidaten. Andra intressenter är inte uteslutna, men Spyker, som har både ryska och arabiska ägarintressen, uppges ligga bäst till.

För att Saab ska kunna få ut lånet från EIB på 400 miljoner euro, cirka 4,2 miljarder kronor, måste den nye ägaren klara EIB:s prövning.

Regeringens och Riksgäldens granskning går ut på att undersöka om staten ska ge de nödvändiga lånegarantierna.

– Vi gör bland annat en ekonomisk analys och ser var Saab kommer in i företagsbilden hos intressenten. För oss gäller samma krav som tidigare – skattebetalarna får inte bli lidande, säger Jöran Hägglund.

Han vill inte gå in på om huvudkandidaten tänker sig samma upplägg som Koenigsegg Group gjorde före avhoppet. Men Hägglund konstaterar att den snäva tidsplan som GM satt upp, att en köpare ska ha vaskats fram senast vid årsskiftet, gör att det blir svårt att ändra upplägget helt.

Jöran Hägglunds bedömning är att GM tänker vänta med att offentliggöra olika steg i förhandlingsprocessen tills i stort sett allt är klart.

– De vill vara så säkra de bara kan, innan de går ut med något. Och jag vet att det återstår en hel del förhandlingsarbete, bland annat jobbet med att gå igenom alla avtal.

Att Saab har gjort klart att sälja teknik till BAIC tror han underlättar försäljningen av hela bolaget.

– I och med att Saab har fått pengar i kassan behöver inte GM skjuta till pengar om det hela skulle dra ut på tiden något. Dessutom ger det en klarhet i vad det är som ska säljas, säger han.

TT