Arbetsmarknad

Nya regler sätter personal på prov

Efter nyår sätter utförsäkringarna i gång och de som då ska ta hand om och möta personerna som tidigare varit sjukskrivna är Arbetsförmedlingens personal. Det är ett arbete som långt ifrån all personal har erfarenhet av.

Elisabeth Henke på kontoret i Vänersborg har sedan tidigare samarbetat mycket med Försäkringskassan och är van vid att träffa människor i den situationen. Men så är det inte för alla.

– Jag tror att det är en annorlunda situation för kollegorna som inte är vana vid det här. Det har ju inte ingått i Arbetsförmedlingens uppdrag förut, säger Elisabeth Henke.

Chefen på Arbetsförmedlingen i Vänersborg, Carina Wickström, tycker att det finns gott om resurser just för det här, men sticker inte under stol med att uppgiften är långtifrån enkel.

– Det är naturligtvis jättetungt att meddela personer att deras försäkring är slut. För det är ju ingen som ifrågasätter om man fortfarande är sjuk eller inte. Just att människor fortfarande kan vara jättesjuka och ha symtom av olika slag är jobbigt, säger Carina Wickström.

Cecilia Bäcklund Erséus
cecilia.backlund@sr.se
0522-67 00 00 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista