Vård och omsorg

Svininfluensa på nedgång

Antal fall av svininfluensa har stabiliserats och influensavågen är på nedgång. Även om vaccineringen under de senaste två månaderna varit bitvis rörig har den flutit på och nära två tredjedelar av Västra Götalandsregionens befolkning har nu fått vaccinet.

– Vi har under de senaste veckorna sett en dramatisk nedgång av antalet fall av svininfluensa i både Sverige och Västra Götaland, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare.

Just nu är det totalt 1 794 personer som har diagnosen svininfluensa. De senaste dagarna är det bara enstaka ströfall som har anmälts.

– Smittan är inte helt borta men de stora utbrotten i skolor och förskolor som vi såg tidigare är borta, säger Leif Dotevall.

Det har ju talats om en andra våg. Är detta bara lugnet före stormen?

– Vi vet inte, men det har ju varit en ytterst anmärkningsvärd historia att vaccinera så många på så kort tid. I går noterade vi att 900 000 människor i Västra Götaland, som har en befolkning på en och en halv miljon, har vaccinerat sig. Det är en fantastisk siffra på bara två månader, trots bristen på vaccin.

- VI är mycket glad för det och tror att det har gjort att antalet smittade av svininfluensa har minskat, säger smittskyddsläkaren Leif Dotevall.Angelique Hvalgren Johansson

angelique.hvalgren@sr.se
0522-67 00 56