1 av 2
Husain Ahmed. Foto: Birgitta Andersson/SR Väst
2 av 2
Vård och omsorg

Utförsäkrad: Husain kan inte gå

En av de 2 600 personer i Västra Götaland som blir utförsäkrade vid nyår, trots att han är sjuk, är Husain Ahmed i Trollhättan. Han har en svår medfödd ledsjukdom och har varit sjukskriven i tre år.

Husain Ahmed är sjuksköterska till yrket. De senaste åren har han genomgått sju komplicerade operationer i fötterna. Han har tre stora skruvar i varje fot och flera små.

Han måste opereras igen i januari eller februari, säger läkaren, men nu vet inte Husain hur det blir med det. Sjukdagarna är ju slut och Försäkringskassan lämnar över honom till Arbetsförmedlingen.

– De bara skakar på huvudet och säger att regler är regler och att de inte kan göra så mycket, säger Husain Ahmed uppgivet.

Om regeringens uppfattning att detta är en möjlighet för långtidssjukskrivna att komma tillbaka till arbetslivet säger Husain Ahmed så här:

– Det gör ont att höra de prata om möjligheter. För mig och andra som är i min situation är det ju ingen möjlighet överhuvudtaget och de sparkar på dem som redan ligger, säger han.

Husain Ahmed går med kryckor inomhus, högst tio minuter i taget. Annars gäller rullstolen. Han oroar sig för att inte få den operation läkaren säger är nödvändig. Han oroar sig för att tvingas ut på arbetsmarknaden, men mest oroar han sig för de tre barnen och familjens försörjning.

– Ekonomin är den stora biten som jag är orolig för. A-kassans regler är ju också ändrade och har en tung belastning.

– Jag ringde min a-kassa och de sade att de har handläggningstider på mellan två och tre månader, säger Husain Ahmed.

Och vad skulle han kunna jobba med? Eftersom hans sjukdom inte bara drabbat fötterna, utan också ger honom smärtor i höfter, knän och rygg, så kan han inte sitta många timmar i rullstolen heller.

– Och det är ju bara från den jag skulle kunna sköta ett eventuellt arbete, säger han.Birgitta Andersson

birgitta.andersson@sr.se
0522-67 00 57

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista