Saabs framtid

Saab har dialog med EIB

Även med en ny ägare siktar Saab på att satsa på i stort sett samma teknikutveckling som när Koenigsegg Group skulle ta över. I alla fall vad gäller de projekt som lånet från EIB ska delfinansiera.

Enligt Saabs tekniske chef Mats Fägerhag har det endast gjorts små justeringar av projektbeskrivningarna till EIB.

– Handlingarna som EIB har skiljer sig i mycket liten grad mot de vi har lämnat in tidigare. Det handlar om att en del projekt kan gå snabbare, en del kan ta längre tid, säger han.

På frågan om det har skickats ny information med anledning av att GM verkar satsa mer på en köparkandidat ger Mats Fägerhag inga klara svar.

– Eftersom vi närmar oss sluttampen har vi en dialog med EIB, säger han och tillägger att han är involverad i Saabs försäljningsprocess 24 timmar om dygnet.

I dag var han på Innovatum i Trollhättan och visade Saabs elbil, som ingår i företagets framtidsplaner. Tillsammans med flera partner ska Saab inom två år ta fram runt 100 demonstrationsbilar som ska leasas ut och testköras av företag, organisationer och privatpersoner.

Just det specifika projektet klaras utan EIB-lån. Däremot kommer 86 miljoner kronor från Energimyndigheten.

Mats Fägerhag konstaterar att de spekulanter som finns på Saab Automobile är väl medvetna om Saabs planer, inklusive elbilen.

– Hela vår affärsplan och strategin att gå fram med miljövänliga bilar tror jag spelar en avgörande roll för en spekulant, säger han.

Mats Fägerhag vill inte kommentera något kring Spyker Cars, men dementerar heller inte att det är ett namn som finns i processen.

När får vi veta vem som är köpare?

– Så fort som möjligt, säger Mats Fägerhag.

TT