Saabs framtid

Mäktiga intressen bakom Spyker

Spyker Cars är den enda kvarvarande spekulanten på Saab, förklarade General Motors ordförande Ed Whitacre igår. Bakom den lilla holländska sportbilstillverkaren finns mäktiga ryska och arabiska intressen. På den svenska ambassaden säger man att Mubadala i Abu Dhabi arbetar långsiktigt.

Spyker Cars har två dominerande ägare, ryska Convers Group, knappt 30 procent, och investmentbolaget Mubadala Development Company i Abu Dhabi, huvudstad i Förenade arabemiraten vid Persiska viken, med 23 procent.

Mubadala, som också köpt in sig i italienska Ferrari, är representerat i Spykers styrelse. Det var med Mubadalas pengar som Spyker undvek en konkurs för ett par år sedan. För pengar finns det i Mubadala, satsade av emiratet Abu Dhabi.

– De har ju väldigt starka muskler, finansiellt och industriellt, säger Klas Ljungberg, ambassadråd på den svenska ambassaden i Abu Dhabi.

Om Mubadalas strategi säger Klas Ljungberg:

– Mubadala har en strategi att jobba långsiktigt med olika industrisamarbeten. De har satsat på Ferrari och Spyker inom den automotiva sektorn men även inom andra sektorer som hälso- och sjukvård och kraftindustrin.

Mubadala har ett gott rykte, säger Klas Ljungberg. Men Abu Dhabis intressen går först.

– Det är inte så att de investerar i en sektor och går ur efter tre månader. Deras idé är att det ska finnas något för Abu Dhabi i det, att det ska bli forsknings- och utvecklingsarbete här.Bosse Adriansson

bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55