1 av 2
Foto: Jörgen Winkler/SR Väst
2 av 2
Bilindustrin

Saabs elbil visas

En Saab som bara på el är en av grundpelarna i den ansökan om lån från Europeiska Investeringsbanken som Saab Automobile lämnat in. I dag visades en av provbilarna upp i Trollhättan.

Bilen är byggd på en av Saabs Cabriolet-modeller och har hittills byggts i två exemplar men med hjälp av de 85 miljoner kronor som Innovatum fått av Energimyndigheten så ska det byggas 100 till det närmsta året.

Mats Fägerhag som är chef för teknisk utveckling på Saab tror på att denna elbil står sig väl i konkurrensen med de stora bilfabrikanterna.

– En litenhet behöver inte innebära automatiskt att det är ett sämre projekt. Projekt bygger på unik kunskap och teknik som GM inte har, säger han.

El-Saaben kan gå 25-30 mil på en laddning och ska byggas på Saabs lina tillsammans med övriga Saabbilar.

Men den ingår också i Saab Automobiles framtidsplan som företagets låneansökan till EIB bygger på och som accepterats av den intressent som GM och Saab nu förhandlar med.

Elbilen ingår i ett utvecklingsprogram som innehåller olika slag inslag av elektriska motorer i bilarna som ska utvecklas parallellt med den rena elbilen.

Först ut på den riktiga marknaden ligger en så kallad lätthybrid som kan hjälpa att sänka bränsleförbrukningen i dagen bilar och sedan kommer också en plug-inhybrid som kan laddas i vägguttaget.

Elbilen kommer däremot ett dröja ett tag innan den når ut till bilhandlarna säger Tore Helmersson vd på Innovatum:

– Jag tror elbilar kommer att öka succesivt men men det kommer inte att vara en så dramatisk ökning så att en hela Stallbackafabrik kan leva på det nästa år utan det kommer att ta ett tag innan det blir en jättevolym.Jörgen Winkler

jorgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista