Saabs framtid

Saab tror på tidsplan

Uppdaterad 12:54
Tidsplanen för ett övertagande av en ny ägare för Saab kan hålla, det säger Saabs informatör Gunilla Gustavs. 

På Saab Automobile tror man att det är möjligt att nå fram till en överenskommelse med en ny ägare inom de närmsta två veckorna och till och med hinna får klart det lån från Europeiska Investeringsbanken på drygt fyra miljarder svenska kronor som förbereddes och godkändes under tiden Koenigsegg Group var tilltänkt köpare.

Men det är upp till de nya ägarna att bestämma hur fort man vill gå fram med den processen säger Gunilla Gustavs, informatör på Saab Automobile.

Det här lånet var en del av den plan som låg till grund för de tidigare förhandlingarna och var enligt Koenigsegg Group en förutsättning för ett övertagande.

De nya ägarna som kan bli holländska Spyker, kan välja ett annat sätt att finansiera Saabs framtid men för att få detta förmånliga lån måste man ställa upp på det underlag, eller bara göra små justeringar, som ligger till grund för EIB:s ställningstagande.

Spyker Cars som inte vill göra några kommentarer annat än att man är intresserade av Saab har själva inga pengar att köpa Saab med, men det finns investerare i bakgrunden som har helt andra möjligheter att skaffa fran kapital än vad Koenigsegg Group hade.

GM:s vd Ed Whittacre har berättat att det är Spyker Car som valts ut till slutförhandlingar om Saab men från Saab Automobile vill man fortfarande inte bekräfta Spyker som nästa ägare.

Jörgen Winkler
jorgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51