Natur

Hotade grodor såg dagens ljus

Elva exklusiva små grodor har sett dagens ljus på Nordens Ark. Arten heter Montserratgroda och finns bara på två öar i Västindien, förutom på Nordens Ark då förstås.

Det är första gången den utrotningshotade Montserratgrodan har förökat sig på Nordens ark. I början av november byggde honan och hanen tillsammans ett bo av hårt piskat skum där honan sedan la sina ägg, det skriver Nordens ark i ett pressmeddelande.

I boet utvecklades sedan äggen till yngel som honan matade med obefruktade ägg. Mellan 10 000 och 25 000 ägg går åt till föda innan ynglen omvandlat till smågrodor och hoppar ur boet. Hela processen tar ungefär 45 dagar.

Montserratgrodan är en av världens största grodor. Den blir runt 21 cm lång och kan väga upp till ett kilo.

1995 hade mer än 80 procent av Montserratgrodorna i världen försvunnit och i dag finns den bara på öarna Montserrat och Dominica i Västindien.

Det finns flera hot mot arten som gör att den i dag klassas som kritiskt hotad. Ett av dem är jakt – Montserratgrodor anses vara en delikatess och kallas på engelska för ”mountain chicken frog”. Ett annat hot är den svampsjukdom som spreds över världen 2002.

För att hjälpa och rädda arten försöker man skydda de områden där arten lever i dag och sedan 2003 är all jakt förbjuden på Dominica.