Vänersborg

S Anders Larsson skyller på WSP

S Anders Larsson kritiserar nu konsultföretaget WSP för hanteringen av arenabygget i Vänersborg. WSP har levererat undermålig kompetens och det har inneburit skada för kommunen, skriver han i sin avlämningsrapport.

Det är mycket skarp kritik mot mot byggentreprenören, konsultföretaget WSP, som arenabyggets projektstyrelseordförande S Anders Larsson räknar upp i sin avlämningsrapport daterad i går.

WSP sägs under hela år 2009 ha redovisat felaktiga och missvisande siffror om kostnaderna. Det finns en mängd brister i projekteringshandlingarna, som har lett till extra, icke kalkylerade kostnader.

WSP:s särskilt utnämnde projekteringssamordnare har misslyckats med sitt uppdrag. Normalt borde dessa brister ha upptäckts och förhindrats, skriver S Anders Larsson.

WSP har heller inte kunnat sköta kassaflödet med betalningar av fakturor, vilket har lett till att korrekta fakturor har missats att betala i tid, vilket i sin tur lett till avsevärt merarbete och dålig stämning hos fordringsägarna.

Projektstyrningen sägs ha varit otydlig, det har varit svårt att få besked och nyckelpersoner har varit frånvarande när de borde varit på plats vid Arenabygget.

S Anders Larsson, som i dag är näringslivschef i Vänersborgs kommun, skriver i sin kritiska slutkläm att WSP levererat undermålig kompetens inom avgörande områden som tidssamordning, ekonomihantering och projekteringssamordning.







Jan Gustafsson

jan.gustafsson@sr.se
0522-67 00 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista