Saabs framtid

Spyker under regeringens lupp

För att Spyker ska få EIB-lånet på fyra miljarder kronor måste bolaget klara regeringens krav och frågan är nu om det har tillräckligt med ekonomiska resurser.

Regeringen har kontinuerliga kontakter med Spyker Cars och är mitt uppe i en finansiell analys.

Om lånet på drygt fyra miljarder kronor från Europeiska investeringsbanken (EIB) ska falla ut måste Spyker Cars klara regeringens krav. Frågan är om bolaget har tillräckligt med finansiell uppbackning.

I formell mening är det Saab som har sökt och som får lånet, men vilken ägare bolaget har är ytterst väsentligt, säger Jöran Hägglund, statssekreterare på näringsdepartementet.

Ägarens intentioner är en viktig faktor. Det blev tydligt när förhandlingarna om statliga garantier till Volvo Personvagnars EIB-lån avbröts, eftersom regeringen och ägaren Ford hade olika uppfattningar om de långsiktiga åtagandena.

Regeringen är ännu inte färdig med sin analys av Spyker Cars.

Det är ett omfattande arbete där vi fortfarande kan stöta på hinder, säger Jöran Hägglund, som är väl medveten om den snäva tidsplanen som GM har satt upp.

Jöran Hägglund vill inte i detalj gå in på regeringens krav gentemot Spyker Cars, men konstaterar att det första grundläggande kravet är att pengarna från lånet ska gå till verksamhet i Sverige.

Sedan handlar det om att Spyker Cars måste kunna garantera en långsiktig plan för Saab och visa att man har tillräckligt med pengar för att få Saab på fötter igen.

Vi vill veta vad de vill med Saabs framtid och vi måste veta att de har tillräcklig ekonomisk styrka, säger Jöran Hägglund.

Han var lika lite som Saab förvarnad om att GM:s vd Ed Whitacre skulle berätta för journalister att Spyker Cars är den enda kvarvarande spekulanten.

– Det verkar finnas en otålighet att omställningen av GM ska gå snabbare, säger Jöran Hägglund.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista