Mobbning i skolan. Bilden är arrangerad. Foto: Maj-Britt Rehnström/Scanpix

Brister i arbete mot mobbning

Nio av tio granskade skolor slarvar med det förebyggande arbetet mot mobbning. Lagen kräver att skolorna har en likabehandlingsplan men många skolor saknar helt en sådan eller har en plan som inte utgår från de specifika problem som finns på skolan.

En annan brist är att eleverna lämnats utanför det förebyggande arbetet.

”För att lyckas i arbetet mot kränkning och mobbning är det en förutsättning att eleverna är delaktiga”, kommenterar barn- och elevombudet Lars Arrhenius i ett pressmeddelande.

Skolinspektionens och BEO:s sammanställning baseras på den tillsyn som gjordes 2007 och 2008, då drygt 1 700 grund- och gymnasieskolor granskades. I Örebro, Västmanland och Dalarna hade samtliga granskade skolor brister i antimobbningsarbetet. I Västernorrland, som klarade granskningen bäst, hade två av tre granskade skolor brister.

Bristfälliga likabehandlingsplaner är en av orsakerna till att barn- och elevombudet har stämt Färgelanda kommun, för att man inte förhindrade att en pojke mobbades under ett år.

Kommunen har krävts på ett skadestånd på 134 200 kronor, något som Färgelanda kommun hittills har vägrat att betala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista