Foto: Scanpix
Natur

Endast tre vargar får skjutas

Uppdaterad 16:43
Endast tre vargar i Västra Götaland får fällas i licensjakten som startar den 2 januari och pågår till 15 februari. Det meddelade Naturvårdsverket i dag.

Naturvårdsverket går alltså emot länsstyrelsens förslag om att ett helt vargrevir skulle tas bort på Kroppefjäll, eftersom man anser att en sådan avskjutning skulle bli för mycket för vargstammen.

Flest vargar får jagas i Värmland och Dalarna, där nio vargar i vardera län får skjutas under jakttiden. Totalt får 27 vargar fällas i hela Sverige. Det motsvarar drygt 10 procent av vargstammen, enligt ett pressmeddelande.

Anledningen är ett nytt beslut från riksdagen som syftar till att öka acceptansen för rovdjur. Vargstammen ska balanseras på maximalt 210 djur.

Benny Nilsson är jaktvårdskonsulent för Jägareförbundet och konstaterar att det blev en procentuell fördelning mellan länen. Jakten tillåts i 14 kommuner i Bohuslän och Dalsland samt längs med Göta älv.

– Tilldelningen är låg men det är många som vill vara med första gången på 50 år som det är licensjakt på varg.

Hur kommer jakten att påverka vargstammen i Västra Götaland?

–  Jakten kommer inte att märkas. Tillväxten är beydligt högre i år. Vi har fyra vargrevir med valpkullar. Tre vargar är ungefär ett revirs antal valpar, säger Benny Nilsson.

Flest vargar får jagas i Värmland och Dalarna. Nio vargar i vardera län får skjutas under jakttiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista