Saabs framtid

Spykers vd väntar på lånebesked

Uppdaterad 16:15
Spykers vd Viktor Muller sätter nu press på Europeiska Investeringsbanken. Ett snabbt besked om lån är nödvändigt för att Saabaffären ska gå i lås, säger Muller.

Spykers vd har hittills varit mycket sparsam med uttalanden. Han har bara vid något enstaka tillfälle bekräftat det som företaget gick ut med i ett kort pressmeddelande den 2 december, att Spyker är intresserat av att ta över Saab.

Men nu talar Viktor Muller. Till Bloombergs nyhetsbyrå säger han att Europeiska Investeringsbanken är det största problemet för att kunna slutföra affären med Saab Automobile.

Att EIB godkänner ett lån på drygt fyra miljarder kronor är en förutsättning för att Spyker ska köpa Saab.

EIB gav klartecken när det var Koenigsegg som förhandlade med GM om ett övertagande. EIB:s vice vd Eva Schreiber sa nyligen till Sveriges Radio Väst att lånet inte behöver sökas igen om en ny spekulant kommer in i bilden.

EIB behöver visserligen analysera en ny potientiell ägare, men det är en process som inte behöver ta så lång tid. Men Viktor Muller känner sig inte .

– Det potentiella problemet för den här affären är varken Spyker eller GM. Hittills har EIB skickat neutrala signaler om hur det blir med lånet, säger han till Bloombergs nyhetsbyrå.

Riksgälden, som på regeringens uppdrag utreder om Saab kan få den nödvändiga lånegarantin, har också sagt att det inte återstår några oöverstigliga hinder.

Men lånet ska också godkännas av EU-kommissionen. Johnny Källström på näringsdepartementet tror på ett ja därifrån före årsskiftet.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista