1 av 3
I tisdags presenterades i Trollhättan ett elbilsprojekt där flera företag ingår. Foto: Adam Ihse/Scanpix
2 av 3
3 av 3
Lillemor Lindberg. Foto: Jörgen Winkler/SR Väst
Bilindustrin

Många vill prova elbil

Elbilsprojektet som presenterades på Innovatum i Trollhättan i veckan fick mycket stor respons. Projektledaren Lillemor Lindberg har blivit nerringd av personer som absolut vill vara med och pröva en Saabbil med eldrift.

– Det har varit väldigt många med den här demoflottan som vill vara med och prova och en del har sagt att det får kosta vad det vill – jag vill vara med.

Elbilen som ska tillverkas i 100 exemplar under nästa år i Saabfabriken bygger på en Saab 9-3 och ska få samma säkerhet som i vanliga Saabbilar. 150 km/tim är toppfarten och den ska kunna gå mellan 25 och 30 mil på en laddning.

Med sådana prestanda kan det bli ett verkligt genombrott för elbilar, tror Lillemor Lindberg, också med tanke på det växande intresse som finns hos företag att bli miljöriktiga.

– Vi vill inte vara en bov som släpper ut mycket koldioxid. Till exempel är Ikea som har varuhus som många besöker intresserade av att ha laddningsstationer där det går att ladda sin elbil eller att Ikea lånar ut en elbil för transporter från och till varuhuset.

Vägkrogar är också inne på den här linjen och funderar på att erbjuda snabbladdning för elbilar när bilister tar en lunch eller fikapaus.

Allteftersom klimatfrågan blivit allt mer aktuell så är det fler som kan tänka sig göra uppoffringar och ser affärsmöjligheter.

– Det finns väldigt många som företagsmässigt och kommunmässigt vill gära skarpare insatser, säger Lillemor Lindberg.Jörgen Winkler

jorgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista