Utbildning

”Skam att spara på barn”

I år och nästa år sparar Trollhättan in 32 miljoner på skolan. Det betyder färre lärare, och fler undervisningstimmar för dem som blir kvar. I dag besökte Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén Sylteskolan i Trollhättan, en av de skolor som drabbas av den ekonomiska krisen.

– Sylteskolan är en illustration av hur stora behoven är inom svensk skola. På Sylteskolan ser vi konsekvenserna av hur det går när man inte satsar, säger Eva-Lis Sirén.

Det är elevernas resultat som halkar efter på Sylteskolan, och inte bara där. I Lärarförbundets årliga rankning av skolornas kvalitet kom Trollhättan på sjuttonde sämsta plats.

 Samtidigt drar kommunen alltså ner på antalet lärare. Omkring 180 lärare har varslats under året och ett hundratal lärartjänster har försvunnit genom pensionsavgångar och indragna vikariat.

Under året har tio lärare varslats på Sylteskolan, en skola där många elever har invandrarbakgrund och behöver särskilt stöd i undervisningen. Ett antal lärare kommer att få gå till hösten. Större grupper och mindre tid för varje elev blir resultatet, det tror Peter Larsson, slöjdlärare och facklig representant på skolan.

– Man tycker ju det är en stor skam att man ska spara så på barn och ungdomar.

Både Eva-Lis Sirén och Peter Larsson efterlyser öronmärkta pengar till skolan från staten, en fråga som Lärarförbundet driver hårt.

– Man måste rikta pengarna dit behoven är som störst och i Trollhättan har man större behov än på många andra ställen.

Marie Wenger
marie.wenger@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista