Saabs framtid

”Saab blir självständigt”

Saab och Spyker kommer att förbli två helt skilda företag, även om Spyker köper Saab, det säger Spykers vd Victor Muller i en intervju i holländska tidningen Algemeen Dagblad.

Saab har dock en massa teknik som Spyker kan dra nytta av, säger Muller till den holländska tidningen. Som exempel lyfter han fram teknologin för fyrhjulsdrift, som Spyker skulle kunna använda i sina modeller.

Muller säger att han är rasande över påståendena om att han bara skulle vara ute efter EIB-lånet på fyra miljarder kronor.

Jag har aldrig hört något så dumt, säger han.

Victor Muller förstår dock folks skepsis över att ett så litet bolag som Spyker vill ta över stora Saab. Men Spyker kan ro i land den affären utan svårigheter, annars skulle ”varken vi eller GM ens överväga det”, säger han.

Han har satt sig in i Saabs affärer och menar att det inte stämmer att Saab har gjort stora förluster de senaste 20 åren.

– Nästan ingen vet de exakta siffrorna eftersom märket Saab är så tätt sammanlänkat med GM.

Om Spyker får köpa Saab eller inte ligger nu i händerna på regeringen och EU. Men, säger Victor Muller, förväntningarna på affären är extremt höga.

– Om det inte blir någon affär är allt över för Saab, avslutar han intervjun med holländska tidningen Algemeen Dagblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista