Saabs framtid

GM lägger ner Saab

Uppdaterad 8:50
General Motors påbörjar nedläggningen av Saab Automobile, uppger GM för ReutersEnligt Reuters säger nu GM att de inleder en ordnad nedläggning av Saabs verksamheter. Enligt GM kan försäljningen inte avslutas. GM räknar med att Saab kommer att betala sina skulder till långivarna.

”Trots hårda ansträngningar från alla inblandade har det blivit ställt utom allt tvivel att genomgången, den så kallade due diligence, som krävs för att affären ska kunna genomföras inte hinner bli klar i tid.” Det skriver GM i ett pressmeddelande på sin hemsida.

– Vi är ledsna att vi inte kan slutföra affären med Spyker Cars. Vi kommer dock att samarbeta med Saab-organisationen och tillsammans montera ner verksamheten på ett ansvarsfullt sätt, säger GM:s Europachef Nick Reilly i ett pressmeddelandet.

– Det handlar inte om en konkurs eller tvångsförsäljning av aktier. Vi förväntar oss därmed att Saab betalar sina skulder, bland annat till sina underleverantörer och att bolaget lägger ner produktionen på ett ansvarsfullt sätt och samtidigt tar hand om våra kunder, säger Nick Reilly.

Enligt pressmeddelandet ska Saab fortsätta att ge garantier till befintliga Saab-kunder samt förse kunderna med service och reservdelar runt hela världen.

– Samtidigt som GM fortsätter att förnya sig har GM tvingats fatta mycket svåra men nödvändiga beslut.

– Vi kommer att fortsätta att fokusera på de fyra huvudmärkena Buick, Cadillac, Chevrolet och GMC.  Detta gör att GM kan koncentrera sig på att utveckla och marknadsföra varje märke och modell.