1 av 2
Unionens Anette Hellgren och IF Metalls Paul Åkerlund. Foto: Adam Ihse/Scanpix
2 av 2
Saab läggs ner

Facken förstår inte varför

Facken på Saab blev tagna på sängen av beskedet att GM lägger ner Saab. – Jag vet inte varför det har blivit så här, så här säger IF Metalls Paul Åkerlund.

– Vi fick det här beskedet på ett möte tidigare i dag och det var naturligtvis minst sagt surt att få det, när vi hade förväntat oss att få besked om att den här förhandlingen löpte på i bra fart och att det skulle fortsätta så, säger IF Metalls Paul Åkerlund.

Facken har inte fått någon motivering till nedläggningsbeslutet.

– Nej, det enda jag vet är att GM har tagit beslutet att avsluta affärsförhandlingarna.

Vad som nu ska hända vill inte Åkerlund sia om.

– Jag har ingen spekulation för stunden utan jag måste försöka skaffa mig mer information och analysera läget. Jag kan bara konstatera att GM har meddelat detta och vi har bara att förhålla oss till detta.

Med facit i hand, var Koenigsegg och Spyker rätt spår?

– Det kan man naturligtvis efteråt säga att det kanske inte var, men jag tror fortfarande att det fanns möjligheter. Jag vet inte exakt vad det är som har spruckit och varför det har blivit så här, säger Åkerlund.

Anette Hellgren, ordförande på Unionen, du har varit optimistisk på senaste tiden. Vad byggde den optimismen på?

– På de fakta vi har, att vi har en bra affärsplan, bra produkter och ett bra kunnande här i Trollhättan. Därför var det med bestörtning vi fick beskedet i dag, säger hon.

Håkan Danielsson, som representerar Sveriges ingenjörer, tror att hans medlemmar kommer att ha arbete på Saab ett tag framöver åtminstone.

– Vi har ju nyligen skrivit på ett avtal med Beijing Automotive, som inte enbart innebär leverans av verktyg utan också ingenjörstjänster, säger Danielsson.Bosse Adriansson

bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista