Saabs läggs ner

Oro bland anställda

Det finns fortfarande många oklarheter om vad som ska hända med de 3 500 anställda på Saab Automobile i Trollhättan efter beskedet i går från ägaren GM att fabriken kommer att läggas ned.

Två avgörande frågor är hur snabbt nedläggningen kommer att ske och vilka villkor de anställda kommer att få.

På vilket sätt fabriken kommer att läggas ned är oklart. I går var det enda beskedet att tidsplanen nu ska diskuteras. Vad som däremot är helt klart är att den nya 9-5-modellen som skulle produceras på allvar efter jul- och nyårsledigheten, inte kommer ut på marknaden.

I stället väntar förhandlingar om uppsägningar för personalen. Allan Rothlind är personalchef vid Saab Automobile.

– Det är ju så att vi är alla anställda på Saab. Det finns inga beslut tagna om att vi inte ska vara anställda på Saab. Det beslut som är taget är att GM:s avsikt är att avveckla. Och vilken tid det tar är det för tidigt att svara på.

– Så om man oroar sig och frågar: Kommer jag att få lön i januari och februari? Ja, så är det ju, säger Allan Rothlind.

Men hur länge kommer Saab-anställda att få lön?

– Det går inte att svara på. Men det är ju samma spelregler som gäller överhuvudtaget när man lägger ner verksamhet. Och beslutet är inte taget i vilken form den här avvecklingen ska ske, säger personalchefen Allan Rothlind.

Jan Andersson, Ekot
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista