Saab läggs ner

”Vi är i chocktillstånd”

Tidigare har underleverantören IAC sagt att fabrikens framtid är starkt beroende av vad som kommer att hända med Saab. Folkpartisten Kenneth Carlsson, vice ordförande i kommunstyrelsen i Färgelanda, är nu oroad över fabrikens framtid.

– Det ligger nu i farans riktning att IAC måste vidta åtgärder. Men jag tror att vi måste ta ett helsike åt gången. Nu kom beskedet att Saab inte kan fortsätta. Låt oss nu invänta vad IAC:s ledning kommer fram till innan vi spekulerar vidare, säger Kenneth Carlsson.

– Jag känner att i dagsläget är det de människor som har förlorat jobbet på Saab, och det är ett flertal från Färgelanda, man tänker på. Det är en tragik med många bottnar.

Regeringen har sagt att man vill dämpa fallet och pumpar in pengar i arbetsförmedlingen bland annat. Mycket är koncentrerat till Trollhättan.

– Jag känner ändå en viss trygghet i att vi har ett så gott samarbetsklimat inom Fyrbodal. Här agerar vi som en region och jag känner en stor trygghet i det, säger Kenneth Carlsson.

Hur han känner inför det som har hänt, är svårt att klä i ord.

– På kommunkontoret i går hade vi en kontrasternas dag. På förmiddagen hade vi julkaffe för personalen och önskade varandra god jul. Och lite senare på eftermiddagen fick vi det här beskedet. Efter det gick vi omkring som zombies korridorerna.

– Det är en beskrivning av den känslan som vi på kommunkontoret hade. Och då kan man ju förstå känslan bland de som nu har blivit drabbade. I dagsläget är vi i chocktillstånd.Stefan Elofsson

stefan.elofsson@sr.se
0522-67 00 59