Saab läggs ner

GM stoppade affär i sista stund

De flesta stora frågorna som finansiering och affärsplan var lösta när GM i förrgår backade från affären med den holländska sportbilstillverkaren Spyker. Det uppger källor inom Saab till Rapport.

Enligt källorna fanns det bara några mindre frågor kvar att reda ut och kontrakten skulle ha undertecknats i helgen. I stället kom signal från GM:s ledning: det blir ingen affär.Saabs ledning har de senaste veckorna arbetat intensivt för att få alla pusselbitar på plats och vara klara före årsskiftet.

Finansieringen som tidigare varit ett stort bekymmer var ordnad. Genom att Saab hade fått in 1,4 miljarder kronor kronor från den kinesiska biltillverkaren BAIC för att sälja ut teknologi och gamla verktyg så hade ekonomin förbättrats.

Därmed ökade chanserna att få ett lån från Europeiska investeringsbanken på 4 miljarder kronor. Efter möten i veckan hade banken lämnat positiva besked om affärsplanen Det som återstod var en genomgång av den nye ägaren Spykers ekonomi. Även förhandlingarna med riksgälden drevs i en positiv anda och bedömdes inte vara något problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista