Vänersborg

Åttaåring förhindrade radhusbrand

Uppdaterad 13:45
Strax efter klockan halv nio i morse upptäckte åttaårige David Tengblad att det brann i en häck nära hans familjs hus på Husargatan i Vänersborg. Branden var på god väg att sprida sig till radhuslängorna i närheten.

Åttaårige David befann sig på andra våningen i sitt radhus när han så stora eldslågor flamma upp från häcken till huset. Rådigt larmade åttaåringen sin pappa Jörgen som lyckades släcka branden med den nyinköpta brandsläckaren och det räddade troligen husen.

– Häcken brann kraftigt trots kylan och minusgraderna på grund av att den impregnerats med brandfarliga medel. hade jag inte haft min nyinköpta brandsläckare till hands så hade det gått riktigt illa och elden hade med säkerhet spridit sig till husen, säger Davids pappa Jörgen Tengblad till SR Radio Väst.

Idag är åttaårige David hjälte i kvarteret och han visade upp en stolt min när brandmännen som dök upp en stund efter att branden hade släckts.

– Vi är väldigt tacksamma för att David såg branden. Vi ska uppmärksamma honom med tårta och en liten present idag, säger Davids pappa Jörgen.

Ett granne till familjen Tengblad har sett ungdomar springa från platsen alldeles innan branden startade. Bränt papper har också hittats vid häcken som ungdomarna använt till att tända på. På ett annat ställe i samma kvarter fanns spår under morgonen där någon försökt tända på en häck på samma sätt. Men inte lyckats.

Ingen är gripen ännu meddelar polisen som skrivit en anmälan om brand.
Thomas Graf
thomas.graf@sr.se
0522-67 00 52