Saab

Nytt bud på Saab från Spyker

Uppdaterad 14:27
Spyker har förnyat sitt bud på Saab Automobile, uppger den holländska sportbilstillverkaren i ett pressmeddelande på nätet. Budet ska gälla till måndag kväll.

I ett pressmeddelande på sin hemsida meddelar Spyker att ett förnyat bud har lagts fram till GM.

Enligt Spykers vd Victor R. Muller ska ett förslag med elva punkter ha lämnats till GM där alla de frågor som dök upp under den förberedande processen (due diligence) tas upp. Muller säger i pressmeddelandet att det förnyade budet ska undanröja alla hinder som står i vägen för en affär.

Vd Victor R. Muller säger att Spyker har gjort alla ansträngningar för att lösa frågorna som förhindrade en affär.

"Vi har bett GM och alla andra inblandade parter att överväga det här anbudet på allvar", säger Muller i pressmeddelandet.

Spyker är övertygade om att det nya budet kommer att undanröja de hinder som stod i vägen för en affär i fredags och möjliggöra att affären slutförs före 31 december, det slutdatum som GM tidigare satt upp.

I övrigt vill man från Spyker inte göra någon kommentar:

--Jag kan inte säga någonting mer än vad som står i pressmeddelandet, säger Mike Stainton, talesman för Spyker vid pr- och kommunikationsfirman PFPR Communications, till SR Väst.

Ni kommenterar inte ytterligare?

--Nej, pressmeddelandet innehåller den information som vi är beredda att ge för närvarande.

När kan ni tänkas säga mer?

-Det beror naturligtvis på hur General Motors reagerar, och det är okänt för närvarande, svarar Stainton.

Saab bekräftar

Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning bekräftar att ett justerat bud lagts av Spyker Cars.

– Ja, det kom i dag. Men jag kan inte kommentera det. Det får GM göra, säger Gustavs till TT.

GM får inte lång tid på sig att reflektera över budet. Spyker Cars säger på sin hemsida att man vill ha svar redan före klockan 17 på måndag eftermiddag.

Spyker uppger att det nya budet innebär att lånen från Europiska investeringsbanken (EIB) inte behövs initialt.

"Det nya budet eliminerar behovet av ett godkännande om lån från EIB före årets slut, till exempel, vilket tillåter affären att avslutas inom GM:s deadline", skriver Spyker i pressmeddelandet.

Spyker Cars anser att om bolaget ägde Saab skulle det vara värdefullt för båda parter.

Saab skulle bland annat bidra med ett starkt globalt nätverk med 1 100 återförsäljare, moderna produktionsanläggningar, en engagerad personal och skickligt ingenjörskap.

I sin tur skulle Saab till exempel få det finansiella stöd som behövs på för att vara ett konkurrerande globalt märke.

"Trots vårt gemensamma bakslag i elfte timmen återkommer vi till bordet med ett nytt erbjudande, som tar upp varje känd fråga som lyftes upp i ljuset under de första förhandlingarna och som har fullt stöd av Saabs ledning", skriver Spyker.

TT/SR Väst

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista